Studio’s

Studio’s

← Overzicht studio’s

De Kloosterateliers
De Kloosterateliers
De Kloosterateliers
De Kloosterateliers
De Refter © Miles Fishles
De Kloostertuin © Alexandra Bertels
De Kloostertuin © Jef van den Bossche
De Kloostertuin © Jef van den Bossche
Residentiegebouw © Matthias Yzebaert
Residentiegebouw © Karina Beumer
Residentiegebouw © Matthias Yzebaert
Residentiegebouw © Matthias Yzebaert

1/12

Ploegstraat

Atelierpand

In de Ploegstraat, vlak achter de Antwerpse zoo en het Centraal Station, vormen het voormalig Dominicanenklooster en het aangrenzende residentiegebouw samen de hoofdlocatie en uitvalsbasis van MORPHO.

Dominicanenklooster – De Kloosterateliers:

Het voormalig Dominicanenklooster biedt plaats aan een dertigtal ateliergebruikers en de MORPHO-residenten. Daarnaast vind je er ook de kantoren van onze partnerorganisaties Kunsthal Extra City en Antwerp Art.

Dominicanenklooster – De Refter:

De Refter is de projectruimte van de MORPHO-residenten in het voormalig Dominicanenklooster. De naam verwijst naar de vroegere functie van deze eetzaal voor monniken en is afgeleid van het Latijnse refectorium, “een plek waar je gaat herstellen”. De Refter ontvangt een vijftal presentaties per jaar, afgestemd op de data van het Antwerp Art Weekend en Borger, de gedeelde nocturne van alle kunstruimten in Borgerhout en Zurenborg.

Dominicanenklooster – De Kloostertuin:

De Kloostertuin is een zeldzame groene oase in het centrum van de stad. De tuin heeft vele levens en gebruikers gehad. Het werd eerder gekraakt door een anarchistisch collectief en bezield door verschillende buurtinitiatieven. De verwilderde tuin werd het voorbije jaar gerestaureerd en nieuw ingeblazen door de residenten en de kunstenaars die vandaag een atelier huren in het voormalig klooster. De tuin wordt ook geregeld opengesteld voor het publiek van onze partner Kunsthal Extra City.

We zijn dankbaar voor het zorgzame werk van kunstenaar Eline De Clercq, die de oorspronkelijke medicinale planten van de Kloostertuin opnieuw heeft doen bloeien, en voor de inspanningen van vele anderen.

Residentiegebouw:

Het residentiegebouw is een recent gerenoveerd twintigste-eeuws herenhuis dat oorspronkelijk toebehoorde aan de directeur van de koekjesfabriek De Beukelaer. Het is tegelijk een leefruimte, werkplek en ontmoetingsplek. De begane grond omvat een gedeelde woonkamer en keuken, evenals de residentiebibliotheek. De bovenverdiepingen bestaan uit drie slaapkamers en een gedeelde badkamer voor internationale residenten en het kantoor van de organisatie.

Ateliergebruikers

Antwerp Art
Daan Gielis
Dittmar Viane
Eline De Clercq
Ellen Schroven
Elmo Lê Van
Emme Heijtenis
Gary Leddington
Ingrid Schildermans
Irène Monteiro
Iris Carta
Joachim Badenhorst
Jóhanna Kristbjörg Sigurðardottir
Joost Elschot
Jordan Heuten
Katrin Kamrau
Kunsthal Extra City
Lot Doms
Mara Matthyssens
Michèle Matyn
Natalie Gielen
Oliver Leu
Peter Hulsmans
Seppe Elewaut
Siska Van Daele
Thore Vervloesem
Vincent Wilms
Wim Van Malcote
Younes Faltakh

Planten Kloostertuin gedoneerd door

Anny De Decker, Katrin Kamrau, Diny Josepha Joanna, Marc Vanderleenen & Matipa Josse, Eva Steynen, Botanische tuin Gent, Philippe Verdonckt, Wim van Malcote

Bijdragen Kloostertuinvormgeving

Eline De Clercq, Josine De Roover, Andreas Depauw, Younes Faltakh, Julia Dahee Hong, Anna Housiada, Cléo Totti, Béla Juttner

Oppervlakte

1500 m²

Startdatum

2017

Adres

Ploegstraat 23-27, 2018 Antwerpen