Residenties

Residenties

← Overzicht residenties

1/6

Pierre Antoine Vettorello

Resident

Pierre Antoine Vettorello maakt gebruik van textielontwerp en kledingstukken om verhalen te vertellen. Hij creëert sculpturale silhouetten die strijdbaarheid, vijandigheid en poëzie belichamen. Sommige zijn geïnspireerd op verdedigingsmachines, gebruiksvoorwerpen, textiel en stoffen uit West-Afrika, technieken die hij verzamelde tijdens reizen en workshops. Als ontwerper plaatst hij handgemaakte technieken en in onbruik geraakte voorwerpen centraal bij het maken van kledingstukken en vormen. Als mens en als onderzoeker stelt hij onze eigen relatie tot de kostuumgeschiedenis in vraag en hoe we mythen creëren rond ‘ontwerpers’ in westerse samenlevingen die koloniale patronen imiteren. Hij identificeert hoe we kijken naar en inspiratie halen uit het Afrikaanse continent en hoe we wereldwijd grenzen creëren tussen wat mode is en wat niet.

Pierre Antoine Vettorello (1985, Bordeaux, Frankrijk) is een Frans-Ivoriaanse textiel- en modeontwerper die in Brussel woont en werkt. Sinds hij afstudeerde aan de de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (2010), ontwierp hij collecties die ambachtelijke technieken verkenden en ontwikkelden in domeinen als weven, borduren en drukken om zijn eigen verhaal te creëren. Hij studeerde onlangs af met een Advanced Master of Research in Art and Design aan Sint Lucas Antwerpen (2020). Vettorello doet momenteel onderzoek naar dekoloniale perspectieven in textiel en mode, en werkt aan het onthullen van alternatieve verhalen en genealogieën die zijn opgenomen en verborgen in de westerse modegeschiedenis.

Zijn residentie kwam tot stand in samenwerking met Air Antwerpen en de Advanced Master of Research in Art and Design van Sint Lucas Antwerpen.

Periode

01.01.2021 – 31.03.2021

Residentie

Onderzoek

Link

www.pierreantoinev.com

Gerelateerd