Nieuws

Nieuws

← Meer nieuws

Image: Matthias Yzebaert
Image: Miles Fischler

1/4

SAHA residentie bij MORPHO

SAHA en MORPHO lanceren hun samenwerking in 2023 in het kader van het internationale residentieprogramma van MORPHO, dat elk jaar ongeveer 20 kunstenaars ontvangt. SAHA steunt de residentie van een in Turkije gevestigde kunstenaar die naar Antwerpen komt.

De residentie duurt 2 maanden, in de periode van 1 augustus – 30 september 2023.

MORPHO biedt
• artistieke en praktische begeleiding van het team
• atelierbezoeken en een verkenningsprogramma om kennis te maken met de lokale kunstwereld
• een eigen slaapkamer in het residentiehuis, met gedeelde keuken, badkamer en woonkamer
• een individuele werkruimte van 20-40 m2 in een voormalig klooster met tuin
• een netwerk van werkplaatsen voor specifieke producties
• online presentatie van het werk van de kunstenaar
• gratis toegang tot de meeste tentoonstellingen en evenementen in Kunsthal Extra City

Financiële ondersteuning
Tot 550 euro reis- en visumkosten worden vergoed. De residentie voorziet ook in een maandelijkse vergoeding van 1.000 euro en een projectbudget van maximaal 500 euro.

Selectiecriteria
• de residentie is een toegevoegde waarde voor de praktijk van de kunstenaar
• het project heeft baat bij de residentiegemeenschap en -context
• de motivatie van de kunstenaar sluit aan bij wat de residentie te bieden heeft

Aanvraag (in het Engels)
• motivatiebrief (ca. 300 woorden)
• projectvoorstel (ca. 300 woorden)
• portfolio van werken en CV van de kunstenaar

Stuur alle bestanden in deze volgorde en in één PDF (max. grootte 10 MB, 10 pagina's) naar info@morphovzw.be, met als onderwerp ‘Open call SAHA Residency’.

Selectieprocedure
De kandidaturen worden geselecteerd door een jury bestaande uit de artistieke teams van SAHA en MORPHO.

Uiterste datum voor inzending: 2 april 2023
Bekendmaking van de resultaten: 1 mei 2023Over MORPHO

MORPHO, opgericht in 2008, is een non-profit organisatie gewijd aan artistieke ontwikkeling. Wij geven tijd, ruimte en middelen aan kunstenaars door het aanbieden van residenties en ateliers, met als doel het bevorderen van een dynamische en duurzame context voor artistiek werk. Als atelierbeheerder verhuren we werkplekken in een groeiend aantal gebouwen in en rond de stad Antwerpen. Als kunstenaarsresidentie ontvangen we jaarlijks een 20-tal residenten uit binnen- en buitenland die we ondersteunen in hun projecten en trajecten. Het programma bestaat uit wekelijkse collectieve sessies in een omgeving die dialoog en experiment aanmoedigt.

Over SAHA

SAHA is een niet-gouvernementele organisatie zonder winstoogmerk die in 2011 in Turkije is opgericht. De autonomie en duurzaamheid van SAHA wordt verzekerd door een model dat voorziet in collectieve financiering via bedrijfs- en individuele supporters, en zelfbestuur. De missie van SAHA is het ondersteunen van hedendaagse kunst uit Turkije door middel van samenwerkingen en partnerschappen met lokale en internationale kunstinstellingen op drie gebieden: de opdracht en productie van kunstwerken; productie van publicaties en kunstenaarsboeken; en artistieke of curatoriële residenties en onderzoek.

Met als doel de infrastructuur van kunstenaars, curatoren, critici en kunstinitiatieven uit Turkije te verbeteren en hun dialoog en zichtbaarheid binnen mondiale netwerken te vergroten, ondersteunt SAHA kunstenaars, curatoren en kunstschrijvers uit Turkije in verschillende projecten over de hele wereld en kent het Sustainability Funds toe aan verschillende onafhankelijke kunstinitiatieven en publicatieprojecten in heel Turkije. Sinds 2019 beheert SAHA ook een residentieprogramma, namelijk SAHA Studio in Istanbul, dat kunstenaars, curatoren en schrijvers een kortstondige studioruimte, middelen en mentorschap biedt om de artistieke productie verder te stimuleren met internationale netwerkmogelijkheden.

Terwijl internationale kunstenaars en curatoren die voor onderzoek naar Istanbul komen, worden ondergebracht in SAHA Residency in Galata, ondersteunt SAHA de deelname van kunstenaars en curatoren uit Turkije aan de residentieprogramma's van internationaal gerenommeerde instellingen in het buitenland. SAHA heeft lopende samenwerkingsverbanden met Tate St. Ives, ARTWORKS in Athene, Slavs and Tatars Residency in Berlijn, Delfina Foundation in Londen, Rijksakademie in Amsterdam en ISCP in New York voor artist-in-residency programma's.

Voor meer informatie: www.saha.org.tr