Kalender

Kalender

← Volledige kalender

Ilan Manouach with Elisabeth Klinck, Image: Jef Van den Bossche
Ilan Manouach with Joachim Badenhorst, Image: Jef Van den Bossche
Ilan Manouach, Image: Jef Van den Bossche
Ilan Manouach, Image: Jef Van den Bossche
Saplab & Helena Sanders
Saplab & Helena Sanders
Anne Kluytenaar & Michelle Woods
Anne Kluytenaar & Michelle Woods
Anne Kluytenaar & Michelle Woods
Anne Kluytenaar & Michelle Woods
Irina Jasnowski Pascual, Image: Caroline Dumalin

1/11

Zomer in de Kloostertuin
04.07.2021–​05.09.2021

De gedeelde tuin van MORPHO en Kunsthal Extra City heeft vele levens en gebruikers gehad. De tuin werd met liefdevolle aandacht gerestaureerd en nieuw leven ingeblazen door de kunstenaars die vandaag een atelier betrekken in het voormalige klooster. Geïnspireerd door het collectieve engagement dat deze omsloten groene oase kenmerkt, nodigde MORPHO de huidige tuinbewaarders uit om een reeks publieke evenementen te verzorgen. Zo worden nieuwe perspectieven toegevoegd aan een historische site die in groeiende mate een levendige plek voor kunst en cultuur in de stad wil zijn.

Eline De Clercq — Learning About Plants (04.07 & 28.08.2021)

Kunstenaar Eline De Clercq geeft een rondleiding in het omheinde Gesamthof in de kloostertuin, een artistiek tuinproject met de nadruk op ecologie, kunst en lgbtqi+ activisme. Tijdens deze rondleiding gaat ze in op de verschillende aspecten die van belang zijn bij het creëren van een groene omgeving, van botanische archeologie tot bewustzijn over klimaatverandering.
Begin 2019 trok Eline in haar atelier in het voormalige klooster, grenzend aan de tuin. Vanuit haar interesse in planten en ecologie begon ze al snel te werken in de toen nog verwilderde binnenplaats. Door te wieden, de grond bloot te leggen, oude planten te ontdekken en nieuwe planten toe te voegen, creëerde ze de tuin zoals hij nu is.

Anna Housiada — Bring a dish and a story (11.07.2021)

Met “Bring a dish and a story” nodigt kunstenaar Anna Housiada bezoekers uit voor een potluck lunch in de kloostertuin. Elke deelnemer brengt een gerecht mee dat een ervaring van zijn/haar culturele identiteit reflecteert en deelt het eigen verhaal met de rest van de aanwezigen.
Anna Housiada is een onderzoeksgerichte kunstenaar wiens praktijk zich richt op gebaren die politieke reflectie stimuleren. Zij was kunstenaar in residentie bij MORPHO van augustus tot oktober 2020. Bring a dish and a story maakt deel uit van haar artistiek onderzoek naar culturele identiteit en de constructies van nationale narratieven, vertrekkend vanuit de geschiedenis van de Griekse keuken.

Ilan Manouach — Shapereader (31.07 & 28.08.2021)

Multidisciplinair kunstenaar Ilan Manouach organiseerde de voorbije jaren een aantal workshops waarin hij aan de slag ging met Shapereader, een tactiel communicatiesysteem waarbij hij muziek naar een voelbare tekst vertaalt. Zijn doelpubliek zijn mensen met een visuele beperking. Hij was kunstenaar in residentie bij MORPHO van april tot juni 2021.
Tijdens een korte residentieperiode bij MORPHO gaan muzikanten Joachim Badenhorst, Elisabeth Klinck, Manu Louis en Amina Osmanu aan de slag met Manouachs installatie. De muzikanten gebruiken de installatie om een nieuwe partituur te creëren en besluiten hun residentieperiode met een korte presentatie.

Saplab & Helena Sanders — And it appears to us in the dew between the thorns (25.07.2021)

Voor deze performance laten SAPLAB (Anne Marie Sampaio, Paz Ortúzar, Lucy Cordes Engelman) en Helena Sanders zich inspireren door geschriften van vrouwelijke en queer mystici uit de middeleeuwen. Als publiek wordt je uitgenodigd om deel te nemen aan een ritueel, waarin tekstrecitaties, objecten, choreografieën en geïmproviseerde bewegingen gecombineerd worden. Paz Ortúzar was kunstenaar in residentie bij MORPHO van april tot augustus 2021.

Irina Jasnowski Pascual — Mystical Movie (04.09.2021)

Kunstenaar Irina Jasnowski Pascual presenteert Mystical Movie, haar nieuwste film die het midden houdt tussen de documentatie van een gebeurtenis en een narratief. De film speelt zich tegelijkertijd af op het Manahatta eiland in de jaren 1600, het huidige Manhattan, het meer van Genève in het begin van de 18e eeuw en een niet nader genoemde locatie in non-tijd. Mystical Movie is eigenlijk een geluidswerk vermomd als een film. Want hoewel er geen dialoog is, speelt geluid toch de hoofdrol. Irina was kunstenaar in residentie bij MORPHO van april tot juni 2021.

Anne Kluytenaar & Michelle Woods — The Restore-rant (29.08 & 05.09.2021)

Anne Kluytenaar & Michelle Woods heten je van harte welkom in The Restore-rant in het residentiehuis van MORPHO. Ze nodigen deelnemers uit om te liggen, te zitten, te spugen en te ademen, te baden, te luisteren, te geeuwen en te denken, te praten, te kijken, aan te raken, te ruiken, te proeven, uit te rekken, te lachen, te huilen, dromen.... De term restaurant is afgeleid van het Franse werkwoord restaurer ("herstellen", "doen herleven"). Een restaurant, zoals gedefinieerd in de 16e eeuw, werd beschouwd als een plaats waar een "versterkend voedsel of middel" dat "de kracht herstelt" kon worden genuttigd. Anne en Michelle waren kunstenaars in residentie bij MORPHO van april tot augustus 2021.

In samenwerking met Kunsthal Extra City, met de steun van stad Antwerpen

Gerelateerd