Info

Info

MORPHO is een organisatie die zich volledig toelegt op artistieke ontwikkeling, in een stad en samenleving die altijd in beweging zijn en nieuwe uitdagingen bieden. MORPHO heeft een dubbele werking, enerzijds voorzien we ateliers aan meer dan 200 lokale kunstenaars en creatieve ondernemers op 15 locaties. Anderzijds bieden we (inter)nationale residenties aan: jaarlijks kunnen 18 kunstenaars ondersteuning en woon- en werkruimte ontvangen. MORPHO zet haar expertise en ervaring in om duurzame relaties en trajecten op te bouwen met kunstenaars in binnen- en buitenland.

Als atelierbeheerder verhuren we werkplekken in een groeiend aantal gebouwen in en rond de stad. Middels een een bezoekersprogramma voor curatoren en open studio’s voor een breder publiek brengen we de momenteel 200 creatieve individuen en collectieven - van beeldend kunstenaars tot schrijvers, van ontwerpers tot meubelmakers - voor het voetlicht. Met het team zetten we in op onderhoud en betaalbaarheid. We nemen ook actief deel aan debatten over atelierbeleid en organiseren jaarlijks open atelierdagen.

Als kunstenaarsresidentie organiseren we drie verschillende residentie types: ontwikkelingsresidenties van vijf maanden voor kunstenaars die in Antwerpen werken en/of wonen, onderzoeksresidenties van twee maanden voor schrijvers, curatoren en andere praktijken buiten de beeldende kunst in België en uitwisselingsresidenties van drie maanden voor internationale kunstenaars en kunstenaars buiten Vlaanderen (georganiseerd in samenwerking met partners).

MORPHO verwijst naar de cyclische benadering van het artistieke programma met om het anderhalf jaar een nieuwe open oproep en focus die in dialoog met de betrokken residenten, partners en gasten wordt ingevuld. Iedere resident krijgt financiële, praktische en inhoudelijke ondersteuning om zijn, hen, haar praktijk of project te ontwikkelen in een omgeving die kritische dialoog en artistiek experiment aanmoedigt.

Het residentiegebouw, gelegen achter de Zoo en het Centraal Station van Antwerpen, is tegelijk werkplaats en ontmoetingsplaats, presentatieruimte en gesprekspartner. Het aangrenzend voormalig dominicanenklooster herbergt de ateliers en de tuin van de residentie, die we delen met onze partner Kunsthal Extra City.

Algemeen directeur
Greet Vlegels
email, +32 (0)3 288 82 23

Artistiek directeur
Caroline Dumalin
email, +32 (0)473 37 21 10

Studio coördinator en grafisch ontwerp
Steven Holsbeeks
email, +32 (0)486 68 92 70

Artistiek coördinator
Lina Ejdaa
email, +32 (0)3 288 82 23

Financieel coördinator
Ingrid Van Samang
email, +32 (0)3 288 82 23

Gebouwbeheerder
Philippe Verdonckt
email, +32 (0)474 56 48 77

Schoonmaak
Elizabeth Nanor

Raad van bestuur

Seppe Jespers, Wim Peeters, Laure Prouvost, Petra Van Brabandt (voorzitster), Bruno Spaas and Guy Woueté

Artistieke adviesraad

2022-2023
Yann Chateigné Tytelman, Julia Dahee Hong, Helen Dowling, Angie Keefer en Tomasz Kowalski

2020-2021
Grégory Castéra, Marnie Slater, Michiel Vandevelde, Guy Woueté en Joanna Zielińska

Grafisch ontwerp en website ontwerp
Andreas Depauw en Steven Holsbeeks

Website ontwikkeling
Bureau Marnef