Info

Info

MORPHO is een non-profit organisatie die zich toelegt op artistieke ontwikkeling. Wij geven tijd, ruimte en middelen aan kunstenaars door het aanbieden van residenties en ateliers, met het oog op het bevorderen van een dynamische en duurzame context voor artistiek werk.

Als atelierbeheerder verhuren we werkplekken in een groeiend aantal gebouwen in en rond de stad Antwerpen. We beheren momenteel ateliers in 14 gebouwen voor meer dan 200 gebruikers. We zetten in op onderhoud en betaalbaarheid en nemen actief deel aan debatten over atelierbeleid. Met een een bezoekersprogramma voor curatoren en open atelierdagen voor een breder publiek brengen we onze diverse ateliergebruikers - van beeldend kunstenaars, muzikanten, schrijvers, ontwerpers, kostuummakers tot meubelmakers - voor het voetlicht.

Als kunstenaarsresidentie organiseren we verschillende soorten residenties gericht op lokale ontwikkeling (via open call) en internationale uitwisseling (afhankelijk van de partner). Jaarlijks ontvangen we een 20-tal residenten uit binnen- en buitenland die we ondersteunen in hun projecten en trajecten. Het programma bestaat uit wekelijkse collectieve sessies onder leiding van ons artistiek team en professionele gasten. Residenten krijgen financiële, praktische en artistieke steun om hun werk te ontwikkelen in een omgeving die dialoog en experiment aanmoedigt.

Het residentiehuis bevindt zich achter de Zoo en het Centraal Station van Antwerpen, waar de organisatie ook haar kantoren heeft. In het naastgelegen voormalige klooster bevinden zich de residentieateliers, onze projectruimte in de oude refter en de kunstenaarstuin die we delen met onze partner Kunsthal Extra City. We worden structureel ondersteund door de stad Antwerpen (sinds 2008) en de Vlaamse overheid (sinds 2023).

Algemeen directeur
Greet Vlegels
email, +32 (0)3 288 82 23

Artistiek directeur
Caroline Dumalin
email, +32 (0)473 37 21 10

Studio-coördinator
Brent Decraene
email, +32 (0)470 52 75 47

Artistiek coördinator
Lina Ejdaa
email, +32 (0)3 288 82 23

Financieel coördinator
Ingrid Van Samang
email, +32 (0)3 288 82 23

Gebouwbeheerder
Philippe Verdonckt
email, +32 (0)474 56 48 77

Schoonmaak
Elizabeth Nanor

Raad van bestuur

Manu Claeys, Natalie Gielen, Wim Peeters, Laure Prouvost, Petra Van Brabandt (voorzitter), Anyuta Wiazemsky Snauwaert en Guy Woueté

Uittredende leden: Seppe Jespers en Bruno Spaas

Artistieke adviesraad

2024-2025
Dušica Dražić, Mekhitar Garabedian, Bas Hendrikx, Marlie Mul en Sorana Munsya

2022-2023
Yann Chateigné Tytelman, Julia Dahee Hong, Helen Dowling, Angie Keefer en Tomasz Kowalski

2020-2021
Grégory Castéra, Marnie Slater, Michiel Vandevelde, Guy Woueté en Joanna Zielińska

Grafisch ontwerp en website ontwerp
Andreas Depauw en Steven Holsbeeks

Website ontwikkeling
Bureau Marnef